divendres, 3 de febrer del 2006

El nou pacte del pollastre: ara amb el PSOE

Un post ràpid, després d'estar quasi una setmana sense accés a Internet. Promet que aviat n'enviaré un altre, per tal de rependre la línia, potser en el sentit que proposa Ignasi. Però deixeu-me ara que vos faça cinc cèntims del tema del dia: el pacte de l'Estatut, o del 'pollo' (nom amb què es va conéixer el pacte entre el PP i UV, la primera vegada que el PP va guanyar les eleccions). Un pacte que ara té com a partner, però, al PSOE.

Ja sé que l'Estatut són més i més importants coses, tanmateix, deixeu-me que vos mostre quina gràcia que em fan pel que fa a la llei electoral. Ha circulat la idea de què la propera legislatura hi haurà 99 diputats a les Corts Valencianes, en comptes dels 89 actuals. I ja coneixeu la pantomima del 3% que ens ha montat el PSOE, després d'haver pactat amb el PP el 5%. Doncs m'he entretingut una mica fent números. EL PAIS també els ha fet. Però mireu la taula següent, confeccionada amb els resultats de les darreres eleccions autonòmiques de 2003.

Escons
5%. 89 3%. 89

5%. 99 3%. 99
PP
48 46

53 51
PSOE
35 35

40 38
ENTESA
6 4

6 6
BLOC-EV
0 4

0 4
UNIÓN
0 0

0 0

La primera columna arreplega l'actual composició de les Corts. La segona com estarien les Corts si el límit electoral fóra el 3%. Està clar que l'únic beneficiat haguera estat el BLOC, i que hagueren eixit perjudicats el PP i EU-ENTESA, amb la pèrdua de dos escons cadascun. Amb tot, el PP encara haguera mantingut la seua majoria absoluta, en comptes d'amb 4 escons, amb 2.

Si el nombre d'escons s'amplia a 99, amb un 3% de límit, EU-ENTESA mantindria el seu nombre d'escons actual (amb el 5%), i el BLOC mantindria els 4 escons que haguera obtingut amb 89 diputats i el 3%. Mentre que el PSOE i el PP tindrien 3 escons més cadascun. No obstant, si es manté el 5% amb 99 diputats, resulta que EU no guanya cap escó, però el PP i PSOE incrementen 5, cada un, els seus. Ja sabeu, 'más de lo mismo', que és molt espanyol això i molt útil per al debat parlamentari, hi haurà 10 braços més que s'alçaran junt als 83 actuals (PP+PSOE).

I, precisament això és el que han pactat el PP i el PSOE per a una llei electoral que necessita el vot dels dos (ho recorde, repetim, necessita el vot dels dos PP i PSOE), ja que es demana els 2/3 de les Corts: "d'eixida, ens repartim 5 i 5 diputats
més cadascun, i 'arreando' que és gerundi; que si ho baixem al 3% encara el BLOC en traurà 4, i hi haurà major diversitat, veus distintes, ui! quin guirigai!. Deixa-ho estar, que amb estos, els del PP, encara ens entenem a Espanya".

I després diuen que ho han fet per la Comunidad, per un acte responsabilitat. I pot haver-hi més morro!

Fins aviat.



2 comentaris:

Ignasi Mora ha dit...

No té trellat que no sigam realistes d'una puta vegada. Tots sabíem que això de rebaixar el 5% era un "cuento" més del PSOE. Hauríem de ser conscients també que en una època de desconcert ideològic, de ressaca de les utopies i de presagis catastrofistes, al personal li interessa la cosa pràctica, i si encara dedica alguna atenció teòrica, allò que més li importa és la qüestió nacional, l'espanyolitat en el noranta i tant per cert a la Comunidad Valenciana. Per altra part, també hauríem de tindre ben present la crua realitat de la democràcia, és a dir que, tret d'un tant per cent insignificant de vot ideològic, la resta és un vot fet de pulsions mediàtiques i amb arguments (?) de pes en tot cas pintoresc o curiós, i perdoneu-me, la gent no és que es mama el dit, és que es mama la mà, el braç i el que calga. Per tant, si volem almenys fer del fantasmal País Valencià una regió espanyola que pinte alguna cosa i que puga conservar algun dels seus trets més característics, caldrà fer un gran esforç perquè el Bloc estiga en el pròxim Parlament. I per tal d'aconseguir això, primer fins i tot que qualsevol pacte, cal preocupar-se de les maquinàries mediàtiques, les de prestat i les pròpies. Sense una mínima maquinària mediàtica, no hi ha res a fer, estic superconvençut. I sent això difícil, no és impossible, perquè no debades el Bloc té moltes regidories i fins i tot alcaldies que poden tramar tal maquinària, gràcies a la qual el PP-PSOE són els amos del país i de l'estat, que no per la seua intel·ligència ni per cap altra qualitat humana. Per tant...

Enric Castelló ha dit...

Jo crec que el PSPV hauria de veure els beneficis del 3% en clau de tripartit. És a dir, potser el 3% els fa aconseguir 1 o 2 escons menys, però sense el 3% hi ha PP fins a l'any 2300. No entenen que el progressisme-nacionalista és divers i que el PSPV no aconseguirà, a mig termini, ell sol la majoria suficient per governar València.
He fet un missatge a l'Ignasi Pla, però voleu dir que aquest home té alguna idea brillant en algun moment del dia? Penseu que sap què vol dir 'estratègia'?