L'enquesta del CIS
Estic ben liat amb açò de les eleccions, però he trobat un foradet per reflexionar sobre les dades de l'enquesta del CIS publicades.
«Obviamente, la aplicación a los mismos datos de otros modelos podría dar lugar a estimaciones diferentes.»
Amb esta advertència com a precaució, introdueix el CIS l'estimació de resultats que fa i de la que, hui diumenge, alguns mitjans se'n fan ressò. Amb la informació publicada a la web del CIS no es pot aplicar un model diferent. De fet, no sabem quin ha estat el model que han fet servir per estimar els resultats, més enllà del vot declarat pels entrevistats i les simpaties. Hi ha, però, algunes observacions que poden fer-se.
a) A la pregunta relativa al record de vot, la distribució del cens aconseguida s'allunya dels resultats que es van produir el 2003. Això sol passar. Recorden haver votat PP un 35,8% dels enquestats, quan a les darreres eleccions va votar PP un 33,5% (2,3 punts de diferència a favor del PP). En canvi, recorden haver votat BLOC un 1% de la mostra, quan li van votar un 3,3% del cens (2,3 punts de diferència en contra del BLOC). És més fàcil trobar ex-votants del PP que ex-votants del BLOC, evidentment. Hi ha més diferències: els votants a partits menuts són més difícils de trobar a les mostres. I, encara que les diferències no són àmplies, si l'objectiu d'una enquesta és l'estimació de vot, pense que és rellevant corregir les possibles desviacions observades al record de vot, per petites que siguen. Però no sé si el model que aplica el CIS ho fa.
b) En un estudi preelectoral, fet també pel CIS, l'any 2003, declaraven que anirien a votar amb tota seguretat un 74% dels entrevistats. Després va votar un 71,5% dels cens. En l'estudi que ara tenim entre mans, declaren que aniran a votar amb tota seguretat només un 58,1%. Esta gran diferència pot indicar-nos tres coses:
- o bé el 27 de maig hi haurà una abstenció molt elevada, amb la qual cosa el PP guanyarà, irremeiablement, les eleccions amb majoria absoluta, tal com prediu l'estimació del CIS,
- o bé el nivell d'indecisió al País Valencià és molt elevat i això es reflexa també a la resposta d'esta pregunta, la qual cosa pot assenyalar l'existència de biaxos importants en la no-resposta (NS/NC), o vot ocult, que s'han de tindre en compte a l'hora de fer l'estimació de vots, i tampoc no sé si el model que aplica el CIS ho té en compte,
- o bé ens trobem davant d'una mostra esbiaxada, que ha trobat a persones amb especials tendències abstencionistes, amb la qual cosa la mostra reprodueix la situació (abstenció elevada) en la que el PP guanyaria amb tota seguretat les eleccions, però no representa la situació de la població valenciana en este moment.
c) En relació amb l'anterior, la informació publicada pel CIS no ens facilita quina és l'estimació que fan de l'abstenció, tot i que a l'enquesta s'hi troben diverses preguntes al respecte. Conéixer quina és eixa estimació de l'abstenció ens ajudaria molt a avaluar els resultats que se'ns presenten. A més a més, com que els percentatges que se'ns faciliten són sobre els vots emesos, no podem calcular el seu impacte sobre el cens electoral.
d) Tampoc se'ns faciliten els resultats estimats per circumscripcions electorals, que són els que permeten el càlcul del repartiment d'escons de les Corts. De fet, si l'interés és este càlcul d'escons, la dada de l'error mostral que és rellevant és la de l'error mostral per circumscripció, més que no la del total de la mostra. L'error mostral a escala de País Valencià d'esta enquesta és del ±2,36%, tanmateix l'error mostral per a la circumscripció de Castelló és del ±5,40%, a Alacant del ±4,41% i a València del ±3,26%. I són eixos errors els que s'han de tindre en compte per calcular l'estimació (els intervals de confiança, o forquetes com es diu a la premsa, que tampoc no apareixen a la informació facilitada).
e) Finalment, podem pensar també que el model que s'ha aplicat és un model estàndar. Vull dir que s'ha aplicat a les dades del País Valencià, igual com s'ha aplicat a les dades que s'han obtingut a Madrid, el mateix model: sense tindre en compte les especificitats polítiques valencianes. No ho sé en este cas concret, però amb certa freqüència m'he trobat amb qüestionaris del CIS elaborats amb esquemes mentals molt homogeneïtzadors de la plural realitat espanyola. Recorde, molt especialment, una pregunta sobre on havia aprés l'entrevistat el valencià, en una enquesta aplicada al País Valencià pel CIS, que no preveia la possibilitat com a resposta que el valencià s'aprenguera com a llengua materna!! Si això passa en els qüestionaris, per què no pensar que pot passar en altres fases de l'estudi, com ara l'aplicació de models d'estimació estàndar homogeneïtzadors d'Espanya.
En relació amb açò últim, darrerament no faig més que vore resultats d'enquestes d'àmbit local aplicades a municipis del País Valencià, amb qüestionaris una mica diferents i sense pretensió de predir el futur. I, de totes les anàlisis que he fet, he arribat a la conclusió que, al País Valencià, hi ha una bossa de votants indecissos, o que amaguen la seua intenció de votar, i la immensa majoria d'esta bossa de votants indecissos dubten entre votar opcions d'esquerres, bàsicament PSOE o Compromís, o no votar, mentre que el PP ja té tots els vots que ha de tindre. ¿Eixa informació la tenen a Madrid, al CIS? ¿Com aleshores imputen eixes no respostes parcials, eixos dubtes? Amb un model, clar, però quin?
No estic dient, amb tot plegat, que les dades que dóna el CIS no siguen veritat, i menys encara que estiguen manipulades. El que dic és que, per a predir el futur, no hi ha res com ajudar a construir-lo; i que les dades publicades ajuden a construir-lo. És probable que el PP obtinga una majoria absoluta, sí. Però, també és probable que no l'obtinga. Les enquestes són eines probabilístiques, ja ho he dit moltes vegades. I per a cuinar una enquesta (que totes es cuinen, precissament per introduir correccions de possibles biaixos que ajusten millor la realitat que es vol representar) dic que, per a cuinar una enquesta que pretén predir el futur, cal dispossar de molta informació, no només quantitativa: sinó també qualitativa. I ser bon cuiner, clar. Així, per molt ben dissenyada que estiga la mostra, si després els analistes no coneixen directament la realitat política sobre la que opera l'enquesta, les prediccions poden ser catastròfiques. Per això, els que em coneixen, saben que, si puc, evite predir amb enquestes, tot i que m'ajuden a descriure una situació i a donar idees de com actuar per construir el futur, sense predir-lo.
De l'enquesta que acaba de publicar el CIS, em quede amb dues idees: la primera, que guanyar el PP, que perda la majoria absoluta, no és tan fàcil com alguns poden pensar, que eixa victòria cal treballar-la de valent; i la segona, confirmar-me en què si l'abstenció és elevada, el PP guanyarà sense remei. I si voleu, fem una porra.
21 comentaris:
El que no entenc jo, es el cas de UV, que dona els seguents resultats:
Voto directo enla encuesta(en %) 0.7
EstimaciónCIS (en % sobre voto válido)3,3%
Com pot existir eixa diferencia?
Per cert ho he tret d'acì:
http://www.cis.es/cis/opencms/-Archivos/Marginales/2680_2699/2694/Es2694mar_A.pdf
Avui La Vanguardia publica una enquesta pròpia: PP 52-54/ PSOE 35-37 / Compromís 9-11
Em sembla més ajustada. Anant a les franges altes, podríem estar a dos/tres cadires de desbancar el PP. Tots a votar!!
interessant reflexió... gràcies.
La clau, crec que anem coincidint-hi, la tenim en la mobilització. I precisament enquestes d'aquesta mena no ajuden molt.
He deixat el text de l'enquesta de La Vanguardia en este enllaç:
Enquesta per a La Vanguardia: el PP també guanya
I sobre les altres enquestes de mitjans de comunicació, que pots dir?
A la lleugera, jo diria que les de Levante tracten de generar optimisme en els votants de PSOE i Compromís, i sempre han aparegut en moments significatius (per exemple, durant les negociacions del pacte ja donaven estimació de resultats per a EU-Bloc). Podem pensar, doncs, que no tenen fiabilitat tècnica o que estan "intoxicades" d'interés partidista?
Una altra que m'ha cridat l'atenció ha sigut la d'Antena 3 i Onda Cero feta pública divendres. Per a Compromís donava 9-11, crec recordar, però algú m'ha dit que després de corregir-la per indicació de les forces del Compromís (sembla que la primera intenció era publicar una previsió de 4-6). Això es seriós? També es molt cridaner, per exemple, el resultat estimat per a EU a les locals: 2 regidors a la ciutat d'Alacant i 0-1 a la de València. Tindria més llògica a l'inrevés, no?
De quina empresa o mitjà ens podem fiar més. Sigma Dos - El Mundo? Instituto Opina - SER i El País? O altres?
Gràcies per la teua resposta. El teu blog és molt interessant, de veres.
Com sempre, molt aclaridor i alliçonador. Un amic sociòleg també coincidix amb tú amb la participació. Pel que digueu és allò més important. Ja possares en un post i el meu amic, pel seu costat, m'ho confirma que amb més d'un 72% de participació el PP comença a tindre problemes d'assolir majoria absoluta.
Per tant, espere que la gent que passe per este blog se n'anode de la importància d'anar a votar i fer anar a votar.
Professor Castelló, enhorabona pel teu blog.
Li he pegat mil voltes a aquesta enquesta perquè no creia ni que el CIS la cuinara ni la modificara, ni creia que el PP tinguera tanta diferència. He trobat una resposta:
Comencem analitzant les dades. Entre gent que no sap encara què votarà i gent que no contesta, tenim un total de 25,3% de vot no conegut. Llavors, el 49.8% del PP, el 36% del pspv-PSOE i el 8'2% de CPV corresponen al 74'7% de l'electorat que votarà, ja què l'altre 25'3% encara no s'ha decidit. Passant aquestes dades al 100% de l'electorat que votarà tenim el següent:
PP (vots segurs): 37'2%
PSOE (vots segurs): 26'9%
CPV (vots segurs): 6'13 %
Vots indecisos: 25'3 %
Què han fet en l'enquesta? Com que ú de cada quatre vots està indecís, han caigut en l'errada de dir "doncs finalment aquestos vots es decidiran en el mateix percentatge dels ja decidits". I a cada partit li han donat la part corresponent del pastís dels vots indecisos, és a dir, han multiplicat els seus vots segurs per 1'33333. (feu els cálculs i us eixiran els resultats de l'enquesta)
Però com tots sabem, la gent que no sap què votar finalment es decideix per opcions d'esquerres majoritàriament, i això és el que fa equilibrar els resultats. en aquesta enquesta s'ha presuposat que els indecisos pensarien igual que els que ja s'han decidit, però normalment aquesta gent tira més cap al PSOE que cap al PP. Però suposem que les coses van realment fotudes i els indecisos determinen que els seus vots siguen 55% per a l'esquerra i 45% per a la dreta:
PP................................................................ 37'2 %
PSOE + CPV................................................. 33'03 %
Vots indecisos que es decideixen per dreta...... 11'4 % (45% de 25'3)
Vots indecisos que es decideixen per esquerra. 13'9 % (55% de 25'3)
Resumint:
PP: 48'6
PSOE + CPV: 46'93
Menys de 2 punts de diferència! Això comptant que només agafàrem el 55% dels vots indecisos (al meu parer n'agafarem més). En resumides comptes, no hi ha res perdut com deia l'enquesta. Està tot per veure com ja sabien, hem de treballar de valent i tenim moltes esperances i possibilitats.
Us pregue que si contempleu errades en el meu raonament les comenteu.
Salutacions.
Molt bé. Això és el que diuen les enquestes. Davant les quals cal preguntar-se: 1) estan ben fetes? -en aquest sentit, les reflexions de R. Castelló són ben il·lustratives; 2) són innocents i neutrals, o tenen "valor i intenció" afegides?; 3) amb quins mitjans hi juga cada força política la partida, vull dir, de què i quant disposa el PP i què tenen els altres?; 4) Atès que no hi ha molts mitjans de comunicación on "col·locar" el missatge, per què no existeix una bona xarxa alternativa i eficient, després de 12 anys d'oposició?; i arribat el cas, hi ha periodistes que no s'hagen apessebrat? 5) Si la mobilització és fonamental, tan ajustada i deficient resulta la de l'oposició al PP després de 12 anys de desfeta; en què s'han entretingut aquest temps? 7)...
Salutacions
Reconegam les evidències, el PP te les de guanyar. Dividits, imputats, desgastats per els any exercint el poder, amb politiques de cara a la galeria, manipulant... podeu afegir tots els qualificatius que us vinguen al cap, pero no poden estar equivocades totes les enquestes. I jo em pregunte, que és el que esta passant? la resposta com sempre la imagine retorsuda, com retorsuts son aquells qui son dipositaris de la majoria dels vots de l'esquerra al País Valencià. Lamentablement el senyor ZP ja ha decidit que no vol un altre tripartit, és dur, pero el senyor Zapatero no vol presentar batalla per la generalitat, prefereig que el PP valencià s'ofegue en la seua merda durant els proxims quatre anys i així tindra una bona munició de cara a les generals.
Un apunt: no heu sentit vergonya al veure els tres candidats a la generalitat en el debat de canal 9? Son patètics els tres, per cert tots triats desde Madrid per a contribuir al desprestigi de la política valenciana. S'imagineu un paquet com Camps o Pla enfrontant-se a un Saura, Carod, Mas o Piqué? No dic Montilla perque eixe tambè l'han triat a Madrid.
Rafa,
Unes reflexions magnífiques.
Jo m'he permés fer uns càlculs d'aficionat a partir de les teues reflexions sobre les diferències entre el record de vot de l'enquesta del CIS i el resultat del 2003, i m'agradaria que comentares una dada que suposa un canvi espectacular tot i que previsible: si fem les correccions necessàries en la mostra, el BLOC supera ja EU en intenció de vot i en vot+simpatia.
Amic ontinyentí, a més de les mostres de l'enquesta, la teua forma de raonar també està esbiaixada: els candidats que venen de Madrid són dolentíssims, ara bé, si són catalans, el nivell d'argumentació en els debats ja no ofen la intel·ligencia d'alguns de nosaltres. No simplifiquem.
Amic anònim, crec que no m'has entés en absolut, jo no dic que per ser catalans siguen millor. El que dic és que els candidats a Madrid es trien des de Madrid i són bons, els candidats a Catalunya triats a Catalunya són bons i els candidats a València triats des de València em semblen magnifics (crec que Morera te un gran nivell com a candidat). Pero ahir en canal 9 l'esquerra va desaprofitar una oportunitat magnífica per a llegir-li la cartilla a Camps.
Per cert la teua reflexió no és ni simple ni complexa perquè no hi ha reflexió.
Em sembla molt encertada l'opinió de l'ontinyentí. És molt sospitós que tot un CIS controlat des del govern de Madrid i un mitjà com la SER donen per perdut el PV. Jo també crec que a Madrid ja pensen en el recanvi de Pla.
Per altra banda l'efecte desanimador d'eixes enquestes està penetrant en molta gent. És dur pensar en quatre anys més de PP.
Al teu poble qui guanyara sera el G.O.L.F., és qui té el millor programa
http://www.youtube.com/watch?v=CUsqwfgD-Fw
Que males son les preses, el video del Grup Organitzat pel Lliure Formigonar, de Carcaixent esta a la següent adreça i no a la dita al missatge d'abans.
http://www.youtube.com/watch?v=X_EDGF6xr7s
Només em deixe caure per ací per dir-te que, després de llegir l'enquesta del CIS, necessitava la teua (assenyada) reflexió al respecte. Com sempre, no m'ha decebut gens. Gràcies.
Acabe de descobrir aquest blog. Molt interesant per cert... Tot i que no tinc darrerament molt de temps de llegir molt per la web, (i en aquest cas tampoc) simplement apunte algunes questions a les que estic pegant voltes en els últims dies, al voltant de les el.leccions i tot açò. En fi, dues coses:
primera, m´agradaria saber Rafa, si és rellevant dins del tipus de mostreig quan es parla de polietàpic...és a dir, si coneixent la distribució de vot que es dona al País Valencià, quan elegeixen això de les ciutats per tamany del municipi, no influeix a l´hora d´analitzar el cas nostre.
En segon lloc, no se si en algun altre comentari està, però em referisc a la enquesta que s´ha publicat a la pàgina de la UV, d´un catedràtic d´estadística i que dona possibilitats de vencer al pspv més el compromis. Que en penses?
Be no tinc més temps i tinc una mica de presa. En fi... ja parlem.
Espere les vostres respostes...
Tenies raò, però la gent no a votat.
recuperem a Pere Mayor i a Porcar per a les eleccions generals....
Bloc-verds.
Publica un comentari a l'entrada