El CIS tenia raó
Hi ha que reconéixer que el CIS tenia raó. És de justícia. El que em resultava increïble d'aquella enquesta del CIS és que la gent no votara, i l'àmplia majoria del PP. Però està clar que el sentit comú i les intuïcions ens enganyen. Hi ha hagut una mica més d'abstenció que a les eleccions de 2003, però no tanta més, com per a justificar el correctiu que ha patit el flanc de l'esquerra de l'arc parlamentari valencià. A no ser que, precisament, no hagen anat a votar els ciutadans que podien votar PSOE o Compromís pel País Valencià (CPV), i sí els que votaven PP. Que és el que ha passat: vaja perogrullada, no?
L'abstenció ha estat molt elevada als entorns metropolitans de les capitals: a l'Alacantí (Alacant) ha arribat al 37.7%, al Baix Vinalopó (Elx) al 35.1%, a la Plana Alta (Castelló de la Plana) al 33.4%, a l'Horta Oest (Torrent) al 34.4%, al Camp de Morvedre (Sagunt) al 32.5%. Amb tot, al País Valencià hi havia hagut un increment del Cens d'unes 65.000 persones, entre 2003 i 2007, ara hi ha hagut un creixement de l'abstenció d'unes 66.000 persones, per tant, en total només s'han emés uns 1.000 vots menys que al 2003.
Però, en eixe context d'emissió de pràcticament el mateix número de vots, el PP ha estat l'única opció parlamentària que ha vist augmentar els seus suports amb uns 129.000 vots més: tant PSOE com CPV han perdut vots (en el segon cas si es considera la suma d'EU i de BLOC de 2003). Una part dels nous vots del PP provenen de les últimes liquidacions d'Unió Valenciana (UV): aproximadament uns 50.000. Però, i la resta? El govern ha triturat l'oposició. No ha patit cap desgast, cap; tot el contrari.
La mobilització necessària per guanyar els 1.272.538 votants decidits a votar PP és immensa: 300.000 vots més a PSOE i/o CPV, que hagueren situat la participació en el 80%, més o menys: participació inèdita a unes eleccions autonòmiques al País Valencià (a les Generals és més fàcil, la participació sempre és més alta, ai l'espanyolització valenciana!, quines males passades ens juga! A tots, eh, també als espanyols d'esquerra).
I és que pensàvem que la corrupció tindria un càstic polític (menys de 1.500 vots ha perdut el PP a la Plana Alta -l'única comarca amb pèrdua significativa de vot per al PP-, per posar un exemple), que l'abandonament de les polítiques socials tindria també un efecte negatiu sobre el govern, la destrucció de paratges naturals i paisatges, i un llarg etc. Què això reduiria l'entusiasme dels votants del PP, que optarien en major mesura per l'abstenció. Però, no. I sense desmobilitzar tant de votant a favor del PP és molt, molt, difìcil, que perda el govern de la Generalitat: no és prou amb la mobilització dels votants propis, cal la desmobilització dels votants del PP.
El PP ha obtingut el 50% dels vots emesos, o més encara, en pràcticament totes les comarques valencianes, mentre que el PSOE només arriba al 40% dels vots a les comarques menys urbanes i més despoblades i envellides (Els Ports, l'Alcalatén, l'Alt Palància, el Racó d’Ademús,...). I els principals guanys del PP es produeixen on el PSOE pateix les principals pèrdues. I, vés per on, encaixen geogràficament amb els espais socials on s'han concentrat les campanyes governamentals: la geografia de l'aigua i l'Àrea Metropolitana de València. Efectivament, el PP obté creixements de vot importants a les valls del Vinalopó (l'Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà i el Baix Vinalopó) i a les riberes del Xúquer (la Ribera Alta i la Ribera Baixa), els espais directament afectats pel trasvassament Xúquer-Vinalopó, però també veu créixer el seu suport de forma significativa al Baix Segura: 'Agua para todos'. També el PP ha vist augmentar els seus vots a l'Àrea Metropolitana de València: grans esdeveniments, grans obres faraòniques, transport públic i serveis públics, en general, molt degradats... Molt de triomfalisme, mesclat amb victimisme.
És escandalosa la tendència bipartidista que revelen estes eleccions. S'acaba, a poc a poc, el pluralisme, visca el maniqueisme. Ja hem aconseguit un bipartidisme perfecte a Alacant i a València: tenim dos ajuntaments de capital provincial composats només pel PP i pel PSOE. I a Castelló, a Elx i a Torrent ha estat a punt de passar el mateix, la presència del BLOC (Castelló i Torrent) i de Compromís (Elx) ho evita. L'espanyolització de la campanya amb la tensió generada per la discussió antiterrorista entre PP i PSOE ajuda molt. I, de fet, de no haver-se produït l'acord que representa Compromís pel País Valencià, a hores d'ara ens trobaríem amb unes Corts Valencianes composades a la manera de l'Ajuntament de València: 60% PP, 40% PSOE.
L'anàlisi del que passa requereix més temps i espai. Vagen, però, per endavant estes curtes i simples reflexions sobre les dades. I encara que tot no es pot explicar amb números, dissortadament, el CIS tenia raó.
9 comentaris:
Professor Castelló, podria ser que un 5-6% de vot regionalista (UV i CVa) ha anat directament al PP. Sense eixe percentatge les coses no haveren estat tan clares.
No vull dir que el "no canvi" estiga ahí. De fet, UV i Cva han tret menys del que s'esperava.
I una alatra cosa que crec que seria interessant que analitzares. El Bloc es queda com l'única força nacionalista valencianista (no compte ERPV per limitadíssim recolzament i perquè és pancatalanista).
Vull dir, ¿Podria ser utilitzar eixe valor afegit el Bloc per a les eleccions generals? Clar que això vindria donat també d'una moderació del discurs (no tan esquerrà i sí més pragmàtic i centrat). No estic parlant de blaverisme, estic parlant de dir "som els valencianistes, els que també estimem el país i tenim propostes".
Gràcies com sempre per explicar les coses als "neòfits".
M'agradat molt la teua anàlisi. La paraula clau és l'espanyolització de tot el procés. El procés del que parle comença en el 79 (quan el PSPV es baixa els pantalons) i no saben quan finalitzarà. Els valencians votem en clau espanyola i al PP a espanyol no el guanya ningú. El procés de colonització està arribant a la seua fi. Propose sinó una reserva tipus sioux, que els valencians que no volem continuar amb Espanya, tinguem la nostra reserva mental. Ara més que mai.
Jo, la veritat, és que no espereva eixa majoria tan terrible de Camps i Rita... tothom sabíem que serien la força més recolzada, però no que obtindrien eixa apabullant victòria. Al PP li ha funcionat la seua política de desgast a l'oposició, el seu discurs triomfalista, les seues mentides i la forma tan nefasta en què fan tèmer a la ciutadania de la consolidació d'un govern d'esquerres (posant com exemple el tripartit allà on fan acte de presència). Un dels problemes del PSPV ha estat i serà (si no fan res per solucionar-ho) la poca espenta del seu candidat, Pla, que no imposa ni motiva l'electorat d'esquerres. Compromís ha fet una bona campanya i no arribe a entendre com conjuntament han perdut els seus votants de 2003. El PP ha arrasat a totes les poblacions, on potser el PSOE obtinga majories als consistoris, o bé el BLOC. Haurem de fer front a aquest desgavell i estudiar el mode d'enviar a l'atur tota aquesta tropa de feixistes, radicals, corruptes i mentiders.
D´una banda, des de l´oposició, millor dit, des del PSPV, la campanya s´ha plantejat molt malament. De veritat algù, Pla inclòs, pensava que podien arrivar a guanyar? No ho crec. S´han deixat endur prou, massa, d´una forma quasi vergonyosa. No ha hagut campanya real. Ací a Madrid, on Sebastián ho tenia encara més difícil, s´ha deixat la pell (no així Simancas, però bo). Hom podrà estar més o menys d´acord amb les propostes, però si ni tan sols les arriva a sentir... Bé, pense que el plantejament tindria que haver estat de llarg termini: començem aquest any amb un treball de base, amb càrregues profundes que sabem que van a tintre continuïtat, i anem erosionant el PP. I en 2011 ataquem. Però clar, els plans a llarg termini no són cosa que agrade als partits majoritaris, ni tampoc a la majoria dels seus assesors.
D´altra banda, el tema de l´avanç cap a bipartidisme. Doncs sí. I és veritablement trist. Però amb les ganes que té el PSOE de capitalitzar el vot de l´esquerra, encara estaràn contents i tot. Perquè no sé si se´n adonen que això no és possible, que el que s´aconsegueix és un bipartidisme fals perquè el produeix en gran part la desmobilització. I que més els caldria treballar colze amb colze amb altres formacions d´esquerra.
Pense jo, vamos.
Rafa, gràcies per haver iniciat la racionalització de les eleccions. La gent està molt emprenyada i respon amb exabruptes. La racionalitat és un dels components de la raça humana, però ni de bon tros conforma tot el nostre comportament. I, en canvi, si pensem tranquil·lament en els resultats, qui ha perdut de debò és el PSOE i EU. El BLOC ha conservat i augmentat el seu potencial municipal i ha aconseguit una fita històrica: 2 magnífics diputats a les Corts valencianes (no és molt, però és moltíssim en comparació).
Després hi ha una altra cosa que em roda pel cap fa molt de temps. En una societat de petit-burgesos o consumidors més o menys moderats com la nostra, que fem règim per a aprimar-nos mentre mitja humanitat es mor de fam, què s'amaga darrere d'eixa classificació inapelable entre dretes i esquerres. Per què no entre soques i espabilats? Per exemple. Vull dir que ens divideixen la nostra societat (més o menys relment, més o menys artificialment) entre un bàndol i un altre. Què s'hi amagaa darrere. És ben senzill: Espanya. Espanya és de tots, tots som espanyols. Això significa que els valencians som uns provincians, d'esquerres o de dretes, però provincians, sotmesos a les imposicions del centre espanyol. I mentre ens dividim, per exemple, en blaveros dretosos (que no discutiré que són uns soques, però potser també resultat de contradiccions de la colonització que patim) i catalanistes esquerrans, entre dretes i esquerres, la nostra llengua i cultura, per començar, no suraran de cap de les maneres.
Ja sé que el PSOE ha patit una debacle al P.V. i que E.U. acabaran matant-se els uns als altres, però a mi em preocupa de veritat que el sistema políticoterritorial en què m'han parit siga una puta provincia, on estic condemnat a ser un provincià, és a dir a ser un humà de segona categoria a tots els nivells. I davant d'això, perdoneu-me, l'esquerranor i la dretor els l'ha deixe per als espanyols i els seus delegats en províncies.
Benvolgut Rafael i Srs., el meu recolzament moral davant l'evident derrota a tots els valencians que lluiten de forma perseverant i sense defallir per un país més valencià. A més de les preguntes que et fas, encara n'hi afegiria una altra, crec que bastant essencial en aquest cas: em sembla que es pot afirmar sense gaire por a equivocar-se, que els ciutadans favorables al Bloc li han donat menys vots que en les passades autonòmiques. En aquelles, el Bloc va treure 114.000 vots, i EU (l'entesa) 156.000. En aquesta ocasió, el Compromís ha tret 186.000 vots, la qual cosa, extrapolant la proporció d'un i altre partit en les anteriors, donaria que el Bloc ha tret uns 85.000 votants. 20.000 menys que el 2003!!! Perquè, davant l'expectativa que el Bloc pogués formar part del govern valencià, això no ha il.lusionat per lluitar al màxim per aconseguir-ho a tots els valencianistes del P.V.??? Perquè aquí, penso jo, està la clau de tot: si el propi valencianisme no pot engrescar tots els seus simpatitzants, quan elabora un projecte ambiciós com era aquest, i fins i tot perd suport, com ha de canviar el País Valencià??
D'acord que la societat valenciana està molt espanyolitzada, això és evident -i penso que això, en molts casos, i especialment dels votants del PP, és a causa, simplement, de la ignorància de la gent, de la seva poca formació intel.lectual i capacitat crítica, que fa que es cregui, simplement, a qui crida més, com crec que comentaves un dia tu aquí, Rafael. Està espanyolitzada, però si el moviment que ha de canviar aquesta nefasta tendència no és capaç de mobilitzar els seus propis simpatitzants en l'acte suprem de la democràcia, les eleccions, com podreu capgirar-ho??
Bé, benvolguts valencians, espero no haver estat massa dur en la meva apreciació, i que un dia pogueu veure el PV que somieu, ja que tots aquells que lluiteu, us ho mereixeu, salut.
Com deia Prat de la Riba, en referència al catalanisme, des que va deixar d'existir la Corona d'Aragó, el sentiment "nacional", de país o d'unitat entre tots els catalans, no va ser mai més patrimoni de tots els nivells socials, sinó només d'un o dos. El catalanisme -o un sentiment de país diferenciat, abans de l'aparició dels nacionalismes- s'expandia en cercles concèntrics al llarg de la societat i el temps. Així, els primers que van perdre el sentiment de poble després de la fi d'una Corona d'Aragó independent, van ser les èlits, i on va durar més tal sentiment, va ser en els nivells més baixos de la societat, en la pagesia. La qual va inspirar, al s. XIX, a les èlits intel.lectuals i econòmiques per crear el catalanisme, que es va expandir des d'aquestes èlits, fins a les classes mitjanes, i després per tots els sectors de la societat fins als més baixos, que és allí on aquest sentiment perdura més, fins i tot fins després que les èlits ja hagin canviat la seva tendència.
Bé, doncs en aquest moment, al PV sembla que hi ha una classe popular totalment espanyolitzada, i una èlit valencianista. Una èlit intel.lectual. Aquesta èlit intel.lectual, si s'uneix amb l'econòmica, pot donar pas a un nou Valencianisme, que vagi impregnant de dalt a baix tota la societat valenciana. Bé perdó pel rotlle, salutacions.
Hola Rafa,
gràcies per posar raons en aquest temps de ressaca. Crec que alguns comentaris són per pensar. Roger, dius que els vots del PP sovint són producte d'ignorància... estàs dient que 1,2 de valencians obeeixen a qui més crida per pura ignorància? Mireu, crec que és hora que revisem algunes idees que fa temps que potser alguns repetim. És temps de pensar.
Roger, el Bloc pot haver perdut vots -jo més aviat em decante per pensar que hi ha una gran desmobilització del vot d'esquerra en general i només cal veure el resultat al Cap i Casal, EU ha desaparegut! és impressionant-, però crec que també hem d'entendre que el Bloc no té l'exclusiva del projecte 'valencianista'. Jo pense que molta gent vota al PP en clau valencianista i el PP explota molt bé el missatge del valencianisme.
Hi ha altres pensaments que em venen al cap.
1. La corrupció, com diu Rafa, no desmobilitza -possible causa: percepció que "tots els polítics són corruptes i, tant per tant, em quede amb els que pense que fan moure el país.
2. El PP té, avui en dia un missatge més 'progressista' -per la gent remoure terra, fer polígons i centres comercials, pujar edificis, etc. és 'progrés'- i valencianista -s'ha explotat cert victimisme: Zapatero no quiere a Valencia, però los valencianos le daremos su merecido en las urnas; la política de l'aigua és entesa com 'valencianista' i d'altres-, del que pensem.
3. Hi ha comentaris en clau 'reserva mental': estem atrapats en aquesta mena de discurs. El discurs 'reserva' crec que ens té pressos. I això és complicat de traure's de damunt perquè els discursos no són només el que diem o projectem de nosaltres mateixos, sinò també les relacions que s'estableixen entre uns objectes i altres discursos, o més ben dit les regles. En el context valencià, el PSPV encara no té un projecte clar per al país, la gent no veu este projecte: la gent diu el PP serà el que digueu vosaltres però mira el llit del Túria, mira les noves carreteres, els nous edificis, la gent que ve a València -ok, el Papa, però tu com portaràs milions de persones a la ciutat? quin és el teu plan B que done este resultat?-, la gent és mira orgullosa la ciutat i València està al mapa (la setmana passada caminant per Anvers vaig veure una samarreta a un aparador normal i corrent on posava 'America's Cup. Valencia' -era una mena de boutique de roba esportiva-; fa un mes tota una plana a un diari británic parlant de València com l'espai emergent a Espanya -vaja, lo mas in : grans fotos de monuments 'Calatrava' i platges. Això és València hui, i molts valencians s'hi senten orgullosos, i això ha passat en temps del PP.
Vosaltres teniu algun projecte per competir contra això? Ho dic perquè a vegades articulem un projecte d'alternativa i em sembla que el missatge dels votants és que ara no és vol una veritable 'alternativa' o simplement no es veu (PSPV no l'ofereix prou convincentment, Compromís té una alternativa, però la gent la veu com a tal?).
Bé, pare que em pose negre.
Altre punt de vista: el Bloc té representació a les Corts valencianes, és el tercer partit al País, ha guanyat 20 regidors més, és l'únic partit visible únicament circumscrit al País Valencià .
El juego que creó el gobierno de Aznar con Zaplana a finales del XX sigue funcionando. Si hacemos una política del agua muy agresiva (Trasvases, dos docenas de pantanos, campos de golf) a costa de no ganar NUNCA en Aragón ganaremos SIEMPRE en Levante (Comunidad Valenciana + Región de Murcia). Y las cuentas tanto en votos como en dinero les salen y lo seguirán utilizando por los siglos de los siglos
Publica un comentari a l'entrada